maanantai 23. maaliskuuta 2015

AJATUKSIA SOTESTA JA VÄHÄN MUUSTAKIN


Ajatuksia Sotesta ja vähän muustakin

Tein viime valtuustossa aloitteen, jossa pyysin, että laaditaan pikaisesti selvitys terveyden- ja sosiaalihuollon mukaisten palveluiden järjestämisestä. En tiedä, onko asia edennyt. Itse olen pohtinut ja tehnyt laskelmia esitetyistä vaihtoehdoista.
Muutamia tärkeitä havaintoja. Tutustuin lähialueiden kuntayhtymien tilinpäätöksiin. Niistä on todettavissa, että kaikissa kuntayhtymissä kustannukset ovat nousseet 5-7 prosenttia.

Pyhäjärven osalta luku näyttää 6,7 %. Mielenkiintoisemmaksi tarkastelu menee, kun lasketaan kustannukset asukasta kohden. v. 2010 em. kustannukset olivat 3458,- euroa/asukasta. v. 2011 luku oli 3704,- euroa v. 2012 luku oli 3804 euroa, v. 2013 luku oli 4157,- euroa ja viime tilikaudella perätä 4650,- euroa. Nousu on ollut siten keskimäärin 7,7 prosenttia.
Viime vuonna siis jokaisen pyhäjärvisen  (asukkaita 5562) osuus sotesta on 4650,- euroa.
Ikääntyneiden määrä tosin on kasvanut, mutta inflaation alhaisuus ja palkkojen maltillisuus kompensoivat ikääntymisestä johtuvia kustannuksia.

No,  nyt tietysti heti tuli mieleen, mikä on ollut inflaatio tänä aika ja mikä se vaikutus on ollut nousuun. Inflaatioprosentit ovat olleet tosi alhaiset vaihdellen vuodesta 2009 lähtien keskimäärin 0-2 %. Samoin tarkastelin palkkojen nousua muutamalta vuodelta taaksepäin. Niiden osalta voidaan todeta, että ne ovat olleet maltilliset, noin 2 %:n luokkaa.
Niinpä sotepalveluiden nousuprosentti on noin 5 % enempi yleiseen kustannustasoon verrattuna.
Näihin sotepalveluiden kustannuksiin on valtakunnassamme kaikkialla kiinnitetty huomiota. Kustannusten noustessa on monissa kunnissa ryhdytty miettimään mitä pitää tehdä. Ongelmalliseksi tämän tekee järjestelylain käsittelyn lykkääntyminen eduskunnassa.
Vertailulla (kuntayhtymät, ulkoistaminen tai omana toimintana) saataisiin arvokasta tietoa päättäjillemme.
Oma näkemykseni on tällä hetkellä se, että meidän tulisi pikaisesti perustaa oma osakeyhtiö, jonka omistuspohja on kunnalla. Osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa terveys- ja sosiaalipalvelut. Erikoissairaanhoito OYKS:ta tai muualta.

Positiivisia seikkoja on monia. Päätösvalta säilyy omissa käsissämme. Henkilöstö työskentelee omalle kunnalle, arvelisin lisäävän motivaatiota. Itse työsaralla on paljon helpompi muuttaa rakenteita sellaisiksi, että toimivuus ja tuottavuus paranee.
Väestömme ikääntyminen, perheiden ja lasten palvelut ovat haasteita, joihin vastaaminen ”omalla tiimillä” on perusteltua. Samoin suunnittelu ja toimintojen kehittäminen omalla porukalla olisi joustavampaa.

Valmistuva uusi terveyskeskus työpaikkana on houkutteleva. Pysyvien lääkäreiden ja muun henkilökunnan sitoutuminen pitkäksi aikaa on arvokas asia. Se, että potilas ja toisaalta hoitohenkilöstö tuntee toisensa on varmaankin hoitotyötä edistävä asia. Myös kuntalaisten tarpeet ja toiveet voidaan huomioida paremmin ja muutosten tekeminen nopeutuu.
Kustannusten osalta lukijat voivat katsoa kaupungimme tilinpäätöksiä, mitä ne tuolloin maksoivat, kun olimme omana kuntana.
Kaiken kaikkiaan: pieni, yhteisöllinen kunta voi pärjätä. Me henki kasvaa. Pienikin voi olla kaunista.
 

Vaalilupauksista
Lähestyvien eduskuntavaalien kynnyksellä vaaliteemoiksi näyttää nousevan verotus ja leikkaukset.
Eivät ole helppoja asioita. Mistä leikataan?  Joka tapauksessa valtion velkaantuminen on saatava loppumaan. Eihän kenenkään talous voi perustua velkaantumiseen. Velkaa otetaan mahdollisesti silloin, kun investoidaan.
Verotuksen osalta toivoisin ruoan arvonlisäveron selvää alentamista. Lisäksi pieni- ja keskituloisilta verotusta tulee keventää. Aluepoliittisesti, jos Suomi halutaan pitää asuttuna, verotuksessa voidaan tehdä erilaisia kevennyksiä niille, jotka harjoittavat elinkeinoa täällä pohjoisessa.
Osakeyhtiöiden yhteisöverokannan lasku oli oikea. Mikäli näin ei olisi tehty, olisivat monet yhtiöt nyt konkurssissa. Toivotut investoinnit eivät vielä ole näkyvissä. Siihen taas vaikuttaa tämä yleinen maailmantaloudellinen, sanoisko lama. Verohelpotuksia pitäisi saada yksityisyrittäjille ja ky:n ja Ay:n muodossa toimiville samoin kuin osakeyhtiöille. Todellisuudessa kun pienyrittäjyys (1-10 työntekijää) työllistää noin 93 % prosenttia kaikista yrityksistä. Viime vuosina uudet työpaikat ovat Suomessa syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Pyhäsalmi 23.3.3015

Raija Leppäharju

Pyhäjärven kaupunginvaltuutettu.

 

 

1 kommentti:

  1. Kirjoituksesi on hyvä. Voisit avata myös kirjoittajille mitä osakeyhtiön merkitys olisi ajatellen takaisin kunnallemme verohyötyinä tuleva raha. Työntekijät olisivat osakeyhtiön palkkalistoilla ja siten kuntamme asukkaita. He käyttäisivät kuntamme muiden yrittäjien palveluksi jne. Nythän lähes kaikki "verohyöty" karkaa muualle????
    t.tapsa

    VastaaPoista