tiistai 27. lokakuuta 2015

VALTUUSTO 26.10.2015


VALTUUSTON KOKOUS 26.10.2105

 

Olihan taas kokous. Puheenvuoroissa vähän piikkejä sinne ja tänne. Rakentava keskustelu, kuten olisin toivonut, ei saanut tuulta purjeisiin. Ilmeisesti asiat ovat valtuutetuille niin itsestään selviä, ettei niihin kannata ottaa kantaa. Epäilen. Mielipidevaihdolla voisi olla yhteistyön kannalta suuri merkitys.

Aloite, jossa pyydettiin valtuustoa muodostamaan tilapäinen valiokunta, äänestettiin nurin 15-9.
Eli suomennettuna, turpiin tuli. Näin valtuustossa. Jotkut eivät halunneet ottaa asiaan kantaa, joillakin oli ilmeisesti työpaikka kyseessä, avustukset ym.  Kuntalaiset ja lukiani voivat itse arvioida yhteisten asioiden hoitoa kukin tahollaan. Haastan kuntalaisia osallistumaan ja tuomaan mielipiteitä rohkeasti esille.

Olen yksi aloitteen allekirjoittajista. Aloitteen olennainen sanoma oli se, että osa hallituksen jäsenistä eivät nauti luottamusta, koska ovat olleet päättämässä viranhaltijaan kohdistuvasta syrjinnästä. (Käräjäoikeuden päätös). Tämän vuoksi, olisi ollut erittäin tärkeää katsoa totuutta silmiin. Viranhaltijalle on edelleen maksamatta hänelle kuuluva palkka ja syrjintäkorvaus. Siitäkin olisi voinut keskustella. Kuntalaisten pussistako kahden johdan palkka?  On käsittämätöntä, että asia nähtiin hällä -väliä tyyliin.

No, päätös on päätös. Toivon jatkoon menestystä. Se on varmaa, että yhteistyö viranhaltijoiden ja johtavien luottamushenkilöiden kesken on parannuttava. Samoin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä rakentava vuoropuhelu on enemmän kuin tarpeellista joka foorumissa.

 

Odotettavissa  lienee, että hyväksi kehuttu hallinto vie päätöksineen kaupunkiamme yhä syvempään umpikujaan. Perin oudolta tuntuu se, että tällä hetkellä erittäin tärkeissä asioissa puhutaan toista ja päätökset ovat mitä ovat. Kuka meistä hyväksyy sen, että meidän uusi terveyskeskus näyttää saavan sisälleen perin raihnaiset ”sisuskalut”. Tarkoitan lähinnä röntgeniä, laboratoriota ja lääkevarastoa. Ne näyttävät pysyvän Haapajärvellä. Pitkien matkojen vuoksi kuntalaiset eivät yksinkertaisesti jaksa rampata sivukyliltä etemmäksi kuin tähän meidän omaan terveyskeskukseen.

Kotihoito, ja ikääntyvän väestön hoito vaatii nopeasti lisää resursseja. Siihen varmasti löytyy rahaa, selvityshalu näyttää puuttuvan. Olen edelleen sitä mieltä, että pitäisi nopeasti tehdä vertailu soten suhteen. Oman kaupungin hoteissa toimintaa voidaan kehittää paremmin, omassa keskuudessa, ja omista lähtökohdista, sekä tarpeista käsin. Mikähän selvityksessä pelottaa?

 

KAUPUNGIN MAKSUVALMIUDESTA

Kannan huolta kaupunkimme mahdollisuudesta maksaa laskut ajallaan. Nyt lisämäärärahaa, alun perin 2,4 milj. euroa maksavaan lastentaloon oltiin vailla yli puoli miljoonaa euroa lisää. Yllättävän paljon laskelmat ovat menneet pieleen!

Tämän kaltaiset ylitykset ovat osaltaan syöneet kassavaramme lähes nollaan.. Viime perjantaina kaupunki on joutunut ottamaan lisää  1,5 milj. euroa velkaa. Siitä on maksettu Selänteen maksuosuus. Valtuustossa, eilen  annetun tiedon mukaan kassassa on tällä hetkellä rahaa n. 400.000,- euroa ja laskupinossa on odottamassa mm.  lähes 600.000,- euron Selänteen lasku. Joten kirsu on tyhjä!

 Arvelen, ettei meistä kukaan hoida omaa talouttaan näin. Budjetit on laadittava realistisesti ja niissä on pysyttävä.  Varsin todennäköistä on, että aivan lähiaikoina kaupunki joutuu ottamaan vielä lisää lainaa tälle vuodelle.

Talousarvio ja taloussuunnitelma on valtuuston hyväksymä toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden kooste. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota, siihen tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Kuntalaki velvoittaa kuntaa huolehtimaan tulorahoituksen riittävyydestä ja maksuvalmiuden säilyttämisestä. Kunnanhallitus, paitsi vastaa hallinnosta, se vastaa myös taloudenhoidosta. Minua huolestuttaa se, ettei hallituksella ja valtuutetuilla näytä olevan kiinnostusta miettiä talouttamme. Iltakoulut olisivat erittäin tarpeellisia paitsi talousasioissa, myös sote- ja pakolaisasiassa.  Ei me voida  pitkään olla kuin siat pellossa. Ylijäämät on tätä menoa syöty varsin nopeasti.

jk. kannan syvää vastuuta ja huolta kaupunkimme tämän hetkisestä hallinnosta ja taloudesta.

Vastuullinen asioiden hoito vaatii muutoksia.

Pyhäjärvi 27.10.2015

Raija Leppäharju

kaupunginvaltuutettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti