maanantai 2. maaliskuuta 2015

VALTUUSTOALOITE KOSKIEN SOTEA


 

VALTUUSTOALOITE

SELVITYKSEN LAATIMINEN TERVEYDENHUOLLON JA SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISTEN PALVELUIDEN JÄRJESTÄMISESTÄ

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ehdotuksen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, rahoituksesta, sekä palvelujen tuottamisesta, kehittämisestä, ohjauksesta ja valvonnasta. Eduskunta päättää laista maaliskuussa 2015.

Uuden järjestämislain mukaiset viisi sote-aluetta on määritelty, mutta tuottamisvastuutoimintojen organisointi näiden alueella on pahasti kesken. Pyhäjärvi kuuluu pohjoiseen alueeseen, jossa voi olla korkeintaan 5 tuottamisvastuullista kuntayhtymää.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne on toiminut sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana vuodesta 2009 lähtien. Nyt näyttää siltä, että nykyinen kuntayhtymä ei pysty olemaan tuottajana, vaan tuottajana tulee olemaan suuri alue, jonka johto on etäällä, ja päätökset tehdään muualla. Tuotantoalueen, mikä se sitten onkaan palvelurakenteen sisältö voi muuttua olennaisesti nykyisestä. Tämä, samoin kuin rahoitusmalli ei anna ilman selvitystä tietoa päättäjillemme siitä, kuinka paljon Pyhäjärven kaupunki joutuisi maksamaan kyseisistä toiminnoista ja mitä me sillä rahalla saamme.

Aloitteen otsikossa mainitussa selvityksessä tulee kartoittaa nykytilanne. Turvaako järjestämislakimalli kunnalle tosiasiallisen mahdollisuuden vaikuttaa kuntalaisille tuotettavien palveluiden laatuun ja saatavuuteen, sekä palveluiden tehokkaaseen tuottamiseen.

On syytä selvittää, mitä tämä muutos käytännössä merkitsee pyhäjärvisille ja mitä muita vaihtoehtoja meillä on.

Selvitys tulee laatia siten, että myös muut vaihtoehdot olisivat vertailtavissa. Tällöin kysymykseen lähinnä tulee

  • otsikossa mainittujen toimintojen järjestäminen alueella, jonka tuottaja on jokin suurempi viidestä,  vastuullisesta yhtymästä
  • otsikossa mainittujen toimintojen ulkoistaminen (ottaen huomioon sosiaalitoimen viranomaistehtävät)
  • otsikossa mainittujen toimintojen järjestämisvastuun siirrettäväksi kaupungin 100 %:sti omistamalle yhtiölle, jonka toimialana on tuottaa sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut

Vertailutietoina tulee olla tuotettavat palvelut ja niiden kustannukset, sekä päätöksenteko.

Samoin selvityksestä tulee käydä ilmi, mikä vaikutus milläkin vaihtoehdolla on Pyhäjärven kaupungin muiden toimintojen palvelukokonaisuuden eheyteen ja/tai sen heikentymiseen.

Pyhäsalmi 26.2.2015

 

Raija Leppäharju                                     

kaupunginvaltuutettu

Edellisen valtuustoaloitteen selvityksellä olisi mielestäni kiire. Vaikuttaa ehkä siltä, että selvitys olisi vaikea ja aikaa vievä tehtävä. Itse kuitenkin tekisin niin, että ensimmäisen vaihtoehdon selvittäisin ottamalla (olen jo kyllä laskenut) eri kuntayhtymien tilinpäätökset ja katsoisin vuosittaiset prosentuaaliset nousut. Toinen vaihtoehto kestää viikon, kun kysyy tarjoukset palveluita tuottavista yrityksiltä. Kolmannen pohjana voisi olla vuoden 2008 kaupungimme tilinpäätös. Sieltä näiden toimintojen kustannukset, taisivat olla muistaaksi 16,9 milj. euroa, tuohon summaan vuosittain inflaatio ja sitten muuttuvana tekijänä väestön väheneminen.
Toivon, että selvitys tehtäisiin välittömästi. Sen jälkeen valtuusto pohtimaan asiaa.
Jk. Muurame perusti oman terveysyhtiön. Pyydän lukijoitani tutustumaan siihen.
Jatketaan yhdessä, mutta vaihtoehtoja tulee miettiä
Raija

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti