lauantai 9. tammikuuta 2016

AJATUKSIA VUODEN 2016 ALUSSA


 
Osa 1 Vuoden 2016 ajatuksia
Taas on vuosi vierähtänyt, mihin se menikään, mitä sain aikaiseksi? Tyypillisiä kysymyksiä, joita varmaan itse kukin on mielessään ajatellut. Edellinen ja edelliset vuodet ovat joka tapauksessa ajallisesti takanapäin. Tekoja mitkä on tehty, ei saa pyyhekummillakaan tekemättömäksi. Mutta, mitä on jäänyt tekemättä, mitä olisi voinut tehdä toisin, siihen on, jos Luoja suo, vielä meillä mahdollisuutemme. Jokainen meistä elää oman elämämme, ei joku meidän puolestamme.
Selänne mietteitä
Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen osuus on yli 60 % kaupungin menoista, hieman vajaa 26 milj. euroa. Tein valtuustossa 26.2.2015 § 26 aloitteen, jossa toivoin tehtävän vertailulaskelmia eri vaihtoehdoista. Huom! vertailulaskelmia. Tähänkään päivään mennessä aloitteelle ei ole tehty mitään. Olen pettynyt. Sen sijaan hallitus on asettanut Sote-työryhmän, johon ihme ja kumma, jopa minut on nimetty, tuli yllätyksenä.  Lähiaikoina teen ratkaisuni em. työryhmän jäsenyyteni suhteen. Katson, että toimikunnan olisi pitänyt/pitää toimia avoimesti, ja että tehtävään olisi kuulunut laajempi sotea koskeva selvitys, sisältäen myös aloitteessa esittämäni vaihtoehdot. On järjetöntä ettei eri vaihtoehtoja selvitetä, ja tuoda ne sitten valtuuston päätettäväksi.  No, johdossahan on vain yhteen suuntaan katsovat.  Olisi erittäin tärkeää lähteä ”ruohonjuuri” tasolta. Mitä palveluita pyhäjärviset haluaa/tarvitsee, miten ne halutaan järjestettävän, kustannusvertailut jne. Kaupungin taloutta varten on asetettu taloustoimikunta. (itse en kuulu). Näiden toimikuntien jäseninä on pääasiassa  kaupunginhallituksen jäseniä. Samat ihmiset eri pöydän ääressä.  Piiri pieni pyörii.
Iltakoulua ei joulukuussa ollut, koska valtuustonpuheenjohtajaa Sarkkista ei suostunut kutsumaan sitä koolle! Sen olisi pitänyt olla avoin Sote keskustelu. No ,hänellä lienee asiat kunnossa. Joka tapauksessa kuntalaisilla on oikeus parhaaseen mahdolliseen palveluiden saatavuuteen, ja niistä ei meidän kaupungissa ole keskusteltu/tiedotettu riittävän avoimesti.  Samoin päättäjien tulisi kuulla henkilöitä, jotka toimivat kotihoidossa, laitoksissa jne. eli työntekijöitä ilman että on pelko ”potkuista”.  
Rahaa, rahaa
Rinnevaaralle maksettiin hänelle kuuluva palkka. Nyt tämän vuoden alusta 7 kk:n palkka ja sitten johtajuussopimuksen mukainen vuoden palkka. KHO:n päätöksen mukaan hänellä oli virka kaupunkiimme. Meillä on ollut kuitenkin kaksi kaupunginjohtajaa, ja näin myös jatkuu, koska Veikko Tikkanen tulee takaisin. Aloittanut nyt tammikuun alussa. Samanaikaisesti maksetaan palkkaa tekemättömästä työstä myös Rinnevaaralle. Kokonaisuutena,  todetusta työsyrjinnästä huolimatta kaupunkimme maksaa käytännössä yli 40 kuukauden ajalta kahdelle kaupunginjohtajalle palkkaa. Tämä ruma ja paikkakuntamme mainetta pahasti mustamaalannut episodi maksaa n. 1 milj. euroa. Olen sanonut sen ennenkin, se ei kuulu veronmaksajien maksettavaksi! Ei, vaikka jotkut iloitsevat, että halvallahan tuosta päästiin eroon. Näiden iloitsevien soisi keräävän kolehtia verovarojen kompensoimiseksi. Jokaista pyhäjärvistä kohden se tekisi noin 180,- euroa. Pankit avaavat varmaan mielellään tilin!
Ja niiden, jotka syyttävät A.Liuskan ja allekirjoittaneen hallitusta tästä, pitää perehtyä pöytäkirjoihin ja eri oikeuslaitosten päätöksiin. Virkavapauspäätös todettiin täysin lailliseksi. Mutta, virkaan paluun estämisestä onkin jo muunlaisia päätöksiä, joiden hinta on noin 1 milj. euroa.
Raija Leppäharju
kaupunginvaltuutettu, Pyhäjärvi 9.1.2015
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti