sunnuntai 10. joulukuuta 2023

Epävakautta ja muutoksia


Venäjän toiminta on tuonut epävakautta Eurooppaan. Maamme on joutunut sulkemaan rajat tänne organisoitujen ihmisten tulon estämiseksi. Voi aiheellisesti todeta, että elämme epävakaassa maailmassa. Onko paluuta entiseen? Diblomatiaan?

Rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja ennenkaikkea maamme hallitus on joutunut, ja joutuu uhraamaan aikaa, etsimään rauhanomaisia ratkaisuja Suomen turvallisuuden takaamiseksi. Tehtävä ei ole helppo, samalla kun maamme talouttakin pitää saada tasapainoon.

Maamme talousennusteet näyttävät edelleen huonoilta. Kuitenkin talousajattelun pitää perustua talouden tehokkuuteen, tuottavuuden lisäämiseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Arvoja on toki muitakin. Siinäpä onkin tehtävää maamme päättäjille. Konkurssien määrä on lisääntynyt. Taantuma on tätä päivää ja lama valitettavasti lähestyy.

Lähempänä meitä ovat muutokset arkiseen elämään, ja mitä ne tuovat tullessaan. Sote- ja palo-pelastuspalvelut tuottaa hyvinvointialue Pohde, jossa sen tehtävänä on järjestää em. palvelut tasapuolisesti ympäri maakuntaa ja kustannustehokkaasti. Valitettavaa on, että hyvinvointialueet muodostettiin kiireellä, ilman että rahoituksesta siihen oli riittävällä tarkkuudella huolehdittu. Arkielämää on koti, ruoka, työ ja harrastukset, sekä sotepalvelut lähipalveluina. Tosiasia on, että väestö joutuu työn perässä siirtymään isompiin asutuskeskuksiin. Niinpä elinvoimainen paikkakunta/kunnat joutuu taistelemaan olemassaolostaan työpaikkojen kautta. Väkimäärän vähentyessä maaseudun palvelut heikentyvät, siirtyvät etäpalveluihin, jne. Surullisena olen joutunut näkemään, kuinka vanhukset joutuvat riutumaan, jos se sana sallitaan, yksinäisinä ja vailla kunnollista hoitoa. Se ei ole oikein.

Huolta kannan myös maamme omavaraisuudesta, niin ruoka-, energia- kuin myös lääkehuollossamme, jota ei tarpeeksi ole huomioitu. Lääkkeet tuodaan n. 80 %:sti ulkomailta. Mitä tapahtuu, jos konfliktit johtavat siihen, että tuo ketju haavoittuu?

Suomessa on onneksi vielä vahva maatalous- ja ruokateollisuus, ja nämä tulee varmistaa jatkossakin. Paikallisen ruoan tuotantoa pitää lisätä, ja riippuvuutta ulkomailta tuodusta ruoasta vähennettävä. Mielestäni osuuskuntatilat eri puolille Suomea olisi järkevää. Niiden ympärille jatkojalostusta ja tuotannollista toimintaa.

Muutoksia muutosten jälkeen. Työvoimapalveluiden kohdalla ollaan muodostamassa työvoima-alueita. Pyhäjärven osalta emme vielä tiedä, mikä alue tulee olemaan, ja mistä saadaan työvoimapalveluita. Tärkeintä on saada fyysisiä palveluita edes kerran/pari viikossa.

Kuntamme taloudesta

Vuoden 2024 budjetti osoittaa alijäämää 2,3 milj. euroa. Samoin tulevien vuosien talossuunnitelmat ovat alijäämäisiä. Normaaleihin kuluihin olemme joutuneet ottamaan lisää velkaa, niin myös tulevana vuotena. Väestömäärämme arvioidaan yhä vähenevän, joten verotulopohja kunnallisverojen osalta tulee pienenemään. Kiinteistöverotulojen odotetaan kasvavan. Miten valtionosuudet tulevina vuosina tulevat muuttumaan, jää nähtäväksi.

Täällä asuu ihmisiä, joille paikkakunta on rakas. Meillä on hyvät harrastusmahdollisuudet, luonto, järvi ja turvallisuus. Sopeuttamista taloudessa tarvitaan. Yli varojen elämistä ei meistä varmaan kukaan pidä järkevänä. Niinpä maalaisjärki on nyt paikallaan. Se, mihin pitää satsata on investoinnit, jotka mahdollistavat työpaikkoja, pitää huoli siitä, että lukio säilyisi paikkakunnalla, pitää huoli siitä, että sotepalveluita on saatavilla mahdollisimman läheltä. Samoin meidän tulee rohkeasti katsoa tuleviin alueellisiin muutoksiin. Rajat eivät saa olla esteenä elinvoimaisuuden kustannuksella.

Oikein hyvää joulunaikaa kaikille!

Hyvää ja antoisaa vuotta 2024!

Pyhäjärvi 10.12.2023

Raija Leppäharju


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti