sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Kuntien tulevaisuudesta, palvelurakenneuudistuksesta

 Hupsista heijaa, onpa jäänyt julkaisematta 7.9.2020 kirjoittamani blogi.

Selänteen palvelurakenneuudistus on edelleen kesken.

 

Kuntien tulevaisuudesta, palvelurakenneuudistuksesta

Elämme globaalia pandemia-aikaa. Aika vaikuttaa monilla tavoin ihmisen joka päiväiseen elämään.

Pandemia tuo paljon haasteita kunnille ja valtiolle: talous ja sosiaalinen hyvinvointi edellyttää kestävää kehitystä. Miten siihen päästään, onkin jo kokonaisuus, jossa on tehtävää nykypolville ja tuleville polville.

Viime vuodelta kolme neljästä Manner-Suomen kunnasta teki negatiivisen tuloksen. Pyhäjärvellä alijäämää syntyi vuonna 2019 tilinpäätöksen mukaan 3,2 milj. euroa. Aikaisempien vuosien ylijäämät hupenivat niin, että ylijäämää jäi enää vain hieman yli 700.000,- euroa. Tämän vuoden talousarvio on 3,1 milj. euroa alijäämäinen. Taloussuunnitelmavuosina 2021 alijämä olisi 2,7 milj. ja 2022 peräti 4,2 milj. euroa. Kaivoksen loppumisen seurauksena verotulot tulevat alenemaan 6-7 milj. eurolla. Näiden lukujen valossa, ja niiden seurauksena kriisikunta kriteerit ovat lähellä.

Taloutta tasapainotetaan eri kunnissa monilla tavoin: on lomautuksia, irtisanomisia, organisaatio muutoksia, veroprosenttien nostoa ym. Yksi yhteinen tavoite on: talouden tasapainottaminen.  Yhtä tärkeää säästöleikkurin lisäksi on tulopohjan lisääminen. Tällöin pitää olla valveilla ja kaikin tavoin edistää yrittäjyyttä, sekä työllisyyttä.

Kuntayhtymä Selänne valmistelee palvelurakenneuudistusta.

 Palvelurakenneuudistus kuntayhtymässä ei ole helppo tehtävä. Jokainen kuntahan haluaisi pitää monipuoliset, lähellä olevat sote-palvelut. Palveluita keskittämällä väitetään saatavan kustannussäästöjä. Mene ja tiedä? On tilastoja siitä, että kuntayhtymien toiminta on sen sijaan lisännyt kustannuksia. Hallintohimmelit kun maksaa.

Kuntalaisen kannalta palveluiden keskittämisillä on suuri merkitys. Mistä saan hammaslääkäripalvelut, missä on päivystys, vuodeosasto jne.

Seläntee kuntayhtymän johto on uutisoinut asiasta. Meillä olisi 25 paikkainen vuodeosasto ja kiireetön lääkärinvastaanotto. Haapajärvellä päivystys dialyysi, lab. ja röngen, sekä välinehuolto ja kiireetön lääkärinvastaanotto. Reisjärvellä arviointiyksikkö ja kiireetön lääkärinvastaanotto tarpeen mukaan.

Pyhäjärven ja pyhäjärvisten näkökulmasta

Meillä on uusi terveyskeskus, joka on kuntalaisten lähin ja tutuin hoitopaikka perusterveydenhuollossa. Palveluiden lisäksi terveyskeskuksissa seurataan ja edistetään väestön terveyttä. Pyhäjärvi on pinta-alaltaan suuri, ja meidän väestön ikärakenne merkittävästi korkeampi verrokkikuntiin nähden. Sairastavuus korkea.

Vuoden 2019 tilinpäätöksen mukaan lääkäripäivystys käyntejä oli Haapajärvellä 3973 kpl, Pyhäjärvellä 4470 ja Reisjärvellä 110.  

Nyt julki tuotu palvelurakenneuudistus Selänteessä merkitsisi merkittäviä heikennyksiä pyhäjärvisten kohdalla.

Pidän tärkeänä ja perusteltuna, että pidämme kiinni terveyskeskuksemme monipuolisesta tarjonnasta. En voi hyväksyä nyt esille tuotua palvelurakenneuudistusta. Hammaslääkäripalvelut, päivystys ja vuodeosasto niiden vaatimine toimintoineen tulee säilyttää uudessa terveyskeskuksessamme. Päivystyksen puuttuminen paikkakunnallamme aiheuttaa ongelmia siinäkin muodossa, että voi käydä niin, että jätetään menemättä päivystykseen, joka voi vain pahentaa hlön sairautta, ja sitä kautta aiheuttaa lisää kustannuksia.

Kaikilla ei ole autoa, ja jos tuttavapiirissäkään ei ole, tulee varsinaisia ongelmia. Lapsiperheiden kohdalla esim. päivystyskäynti onkin jo haasteellista. Työssä käyvän kohdalla se merkitsisi käytännössä joka tapauksessa useamman tunnin menetyksen.

Kiireettömän ajanvarauksen keskittämistä voi harkita.

Huomattavaa myös on, että keskittäminen esim. päivystyksen osalta vaikuttaa eittämättä myös elinvoimaisuuteemme.

Ja, eihän niiden keskittäminen Haapajärvellekään ole ilmaista, joudummehan niistä kuntana oman osuutemme maksamaan sen lisäksi, mitä kustannuksia se aiheuttaa kuntalaisen kukkarolle. Järkevää ei ole myöskään se, että uusi terveyskeskuksemme jäisi ”tyhjäkäynnille”.

Pidetään siis huoli siitä, että palveluita ei heikennetä! Himmelit pois!

Pyhäjärvi 7.9.2020

Raija Leppäharju

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti