maanantai 9. tammikuuta 2023

LÄMMITYSÖLJYVÄHENNYSTÄ TARVITAAN

 

LÄMMITYSÖLJYVÄHENNYS KÄYTTÖÖN

Suomessa on noin 130000 omakotitaloa, jotka lämpiävät öljyllä. Lämmitysöljyn hinta on peräti noin 65 % korkeampi kuin viime vuoden keskihinta. Tavallisen omakotitalon öljyn kulutus on vuodessa noin 2200 litraa taloa kohden. Sain eräältä yksinasuvalta eläkeläiseltä soiton. Hän kertoi, että on maksanut ottamansa öljyn viidessä kuukausierässä. Erän hinta oli viime vuoden alussa 245,- euroa, kun samainen lasti viitenä eränä on nyt 391,- euroa. Nousua siten kuukausierässä peräti 146,- euroa.

Näin merkittävä nousu iskee kipeästi kukkaroon. Varsinkin eläkeläisiin, joilla on pienet eläkkeet. Eläketurvakeskuksen mukaan noin puolella eläkeläisistä, joita on noin 1,6 miljoonaa, eläkkeen suuruus on bruttona alle 1500,- euroa kuukaudessa. Tuosta ”ruhtinaallisesta” eläkkeestä kun vähennetään vero, niin käteen jäävällä summalla on lähes mahdotonta elää edes kohtuullista elämää.

Lämmityksen muuttaminen vaatisi merkittäviä kustannuksia, joihin pienellä eläkkeellä ja vähävaraisilla ei yksinkertaisesti ole varaa. Talojen jättäminen kylmilleen ei sekään ole järkevää ihmisen, eikä yhteiskunnan kannaltakaan.

Valtiovallan tulee nyt valmistella tukimuotoja, joilla myös autetaan öljylämmitystaloissa asuvia samanarvoiseen asemaan, kuin sähköä käyttävien kohdalla.

 Elämme poikkeuksellisia aikoja. Nyt on otettava myös poikkeukselliset tuet ja avustukset käyttöön, jotta suomalaisille turvataan inhimillinen elämä. Vai onko niin, että olemme uudenlaisen ajanlaskun alussa?

Pyhäjärvi 9.1.2023

Raija Leppäharju

kansanedustajaehdokas

Pyhäjärven Perussuomalaiset ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti